Logo

Kejserørn

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kejserørn

 

Kejserørn - Aquila heliaca er en ørn, der er meget lig kongeørnen, men en lille smule mindre med en længde på 80 cm og et vingefang på cirka to meter. Den lever i det sydøstlige Europa, Mellemøsten og Centralasien. Den optræder med års mellemrum som en gæst i Danmark.

 

Den spanske kejserørn (Aquila adalberti), som lever i Spanien og Portugal, har tidligere været klassificeret som en underart, hvor navnet kejserørn har været brugt om begge taxon, men nu betragtes de som særskilte arter på grund af væsentlige forskelle i morfologi, økologi, og molekylære karakteristika.

 

Kejserørn

Orange: yngleområde Blå: Vinterkvarter

 

Kejserørn

Nærbillede af en Kejserørn

 

Kejserørn

 

Kejserørn

 

Én af de mest sjældne ørne i Europa, kejserørnen, er blevet set på sydsiden af Aabenraa Fjord i Sønderjylland medio februar 2018.

Det var fugleentusiasten Jesper Toftt, der først spottede den, da han tilfældigt kom kørende i området. Han betegner fundet som sensationelt.

- Det er meget sjældent på vores breddegrader og især om vinteren, så det er noget af en sensation.

 

Den eneste i Nordeuropa

Kejserørnen, der har et vingefang på knap to meter, er formentlig den eneste i hele Nordeuropa lige nu. Det er 10 år siden, der sidst er blevet set en kejserørn i Danmark, og det var oppe ved Aarhus. Ellers er der registreret kejserørnefund ca. 25 gange i Danmark. Men det er givetvis nogle af de samme individer, og det vil sige, at det er rimelig sjældent.

Det er kun anden gang, at kejserørnen er blevet spottet i vinterperioden herhjemme. Sidst var i december år 2000 i Store Vildmose i Vendsyssel.

 

Kejserørn

Kejserørnen har et vingefang på knap to meter.

 

Kejserørn

 

Det sjældne fund har nu lokket fugleinteresserede fra hele landet til Aabenraa for at stå klar med kikkerten, hvis kejserørnen skulle vise sig.

De må dog væbne sig med tålmodighed. Selvom ørnen blev spottet både tirsdag og onsdag, har de mange tilrejsende indtil videre ventet forgæves.

- I går stod der ca. 50 personer fra hele landet og ventede forgæves på kejserørnen dagen i gennem. Det var ret dårligt vejr. Det begyndte at sne, og det blæste kraftigt. Sigtbarheden var ikke alt for god, og det eneste vi kunne se, der mindede om det, var havørne.

Imens glæder fugleentusiaster sig over, hvordan en tilfældig køretur resulterede i et yderst sjældent fund.

- Sådan er det med naturen. Den er fuld af overraskelser, og det er det, der for os naturelskere gør den rigtig spændende.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 288 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• RørhøgElegant bygget rovfugl, tydeligt slankere end musvågen. Hannen er grålig og brunlig på...
• FiskeørnStor og langvinget rovfugl med mørk overside og lys underside. Lange, slanke vinger, som...
• KongeørnMeget stor rovfugl med kraftigt næb og lange, brede vinger. Voksne fugle er næsten...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os